Trăiește Tunisia cu Raluca de la As Tour...
https://www.astour-timisoara.ro/info/Sejur-Tunisia-Sousse-2024
Cei care au vizitat Tunisia și au îndrăznit să se îndepărteze de minunatele plaje înșirate pe coasta mediteraneană, spun că nicăieri cerul nu are culori mai încântătoare ca deasupra Deșertului Sahara.
Siturile arheologice și principalele orașe ale Tunisiei reflectă cu fidelitate civilizațiile care s-au perindat de-a lungul timpului pe aici.
Capitala Tunisiei, orașul Tunis este diferit de tot ce te aștepți să găsești aici. Situat în nordul țării, orașul are propria lui medină la fel de gălăgioasă și de aglomerată ca mai toate medinele din Nordul Africii, fântâni arteziene ce rivalizează cu fântânile din Europa, restaurante de lux și muzee de o deosebită importanță. O vacanță petrecută pe litoralul tunisian nu îți va permite să vizitezi în detaliu frumoasa capitală, însă o vizită a orașului este absolut obligatorie.
Sidi Bou Said – un alt loc fermecător din la fel de fermecătoarea Tunisie, atrage prin peisajele sale mult mai frumoase decât orice fotografie ce te îmbie să vizitezi Tunisia. Casele perfect albe, cu ferestere și uși de un albastru atât de viu, te fac să crezi că localnicii nu își închid casele cu uși și ferestre, ci cu bucăți desprinse din cer… iar Mediterana… Mediterana întregește acest peisaj pictat parcă de un iscusit pictor peisagist. Tot ceea ce înseamnă viața satului tunisian găsești aici, în pitorescul Sidi Bou Said… liniște, pace, calm, oameni care își trăiesc viața într-un fel atât de firesc, terase liniștite la care te poți așeza și savura aroma unei cafele sau a unei băuturi răcoritoare sau poți gusta un pește proaspăt, tocmai pescuit din mare, preparat după rețete specifice, muezini ce îndeamnă prin chemarea lor la rugăciune, aerul sărat al mării…
Apreciată pentru varietatea și aromele sale, bucătăria tunisiană include mâncăruri precum couscous, tajine, mâncăruri picante, pâine locală (khobz), măsline, ulei de măsline toate preparate cu o diversitate de condimente ce dau bucatelor mirosuri și gusturi specifice ce te îndeamnă să le guști.
Iată câteva dintre
preparatele specific tunisiene :
BRIK: portofel
făcut dintr-o bucată groasă și bine prăjită de plăcintă warkha umplută cu ou,
pește, carne, fructe de mare sau brânză,
și care se servește stropit cu zeamă de lămâie.
CHORBA: supă
de pește cu tăiței sau carne
condimentată
LEBLEBI: supă de
linte uscată
HARISSA: pastă din
ardei iute, usturoi, roșii (un preparat foarte iute)
BROCHETTE:
frigărui din carne de miel
MERGEZ: cârnaț
foarte condimentat din carne de oaie sau miel, prăjit pe grătar
CHAKCHOUKA:
preparat din ou și legume, bine condimentat
TAJINE: preparat
din ou, carne, legume și cascaval, uneori și cu spanac
COUS COUS: este
obținut din grâu măcinat ; exista 50-60 de feluri de modalități de preparare,
unul dintre ele fiind cous cous fiert pe aburi, amestecat cu sos de roșii condimentat,
servit cu legume fierte și carne de miel, vită sau pește.
MECHOUIA: pastă
obtinută din roșii, ardei, capere, ou și pește, toate măcinate și prăjite
Deserturile
tunisiene sunt foarte dulci, pregatite cu miere, gem de curmale și migdale :
MAKROUD: prăjitură
umplută cu gem de curmale
BACLAVA: desert cu
miere și migdale
MESTUF: cous cous
cu zahăr
FTAIR: un fel de
gogoașă
Tunisia este acea țară care mai are încă multe de arătat lumii întregi... așa că, o vacanță în Tunisia trebuie repetată din când în când... pentra a descoperi, pentru a rememora, pentru a nu uita...
Comentarii
Trimiteți un comentariu