Trăiește Tunisia cu Raluca de la As Tour...

 


https://www.astour-timisoara.ro/info/Sejur-Tunisia-Sousse-2024

Cu cele 1000 de plaje desprinse parcă din rai, Tunisia este acea țară care ascunde comori ale trecutului ce așteaptă să fie descoperite, chiar dacă pentru unii turiști ea rămâne doar o destinație pentru plajă.
            Cei care au vizitat Tunisia și au îndrăznit să se îndepărteze de minunatele plaje înșirate pe coasta mediteraneană, spun că nicăieri cerul nu are culori mai încântătoare ca deasupra Deșertului Sahara.


Experiența unei zile petrecute în Deșertul Saharei va fi una memorabilă, de care îți vei aminti cu drag și despre care vei dori să povestești prietenilor. O plimbare cu cămila printre dunele nesfârșite ale deșertului, un trandafir al deșertului ce-ți va apărea în cale, turbanele colorate cu care îți vei acoperi capul pentru a-l feri de razele fierbinți ale soarelui, senzaționalul apus de soare din deșert, toate acestea vor lăsa în sufletul tău un dor ce nu-l poți explica, o dorință de a reveni iar și iar…
           Siturile arheologice și principalele orașe ale Tunisiei reflectă cu fidelitate civilizațiile care s-au perindat de-a lungul timpului pe aici.
 În jurul anului 1000 î.Hr fenicienii au fost cei care au întemeiat așezări pe teritoriul actual al Tunisiei, cea mai imporanta fiind Cartagina. Puține orașe au întrecut în bogăție și prestigiu măreața Cartagină, dar nici faima, nici bogăția nu au scutit-o de tragicul său sfârșit. Asemeni celei care a întemeiat-o, Elissa sau Dido, Cartagina sfârșește în flăcări după cele trei războaie purtate cu romanii între anii 264 – 146 î. Hr.


                

Romanii au lăsat tunisienilor celebrul Amfiteatru El Djem, unul din cele  mai mai bine păstrate amfiteatre, dovada vie a influenței romane în Nordul Africii… vizitând mărețul amfiteatru roman, pentru câteva clipe te vei întoarce în timp, în vremea gladiatorilor, vei auzi urletele de luptă, zăngănitul armelor de fier, strigătele furibunde ale spectatorilor, aplauzele și uralele acestora… Realitatea va pieri în jurul tău, iar tu vei fi fie un dârz gladiator, luptând pentru victoria ta sau pentru renumele Ludus-ului din care faci parte, fie un general roman gândind la un viitor război ce va aduce faimă Cetății Eterne… indiferent unde te va purta gândul, emoțiile vor fi unice.


            Fanii seriei Star Wars știu cu siguranță că celebrul cămin al lui Luke Skywalker nu este altceva decât Matmata, o zonă deșertică, dar populată, din Tunisia, unică prin arhitectura de tip peșteră a caselor. Localnicii ocupă camere dispuse în fagure și sunt întotdeauna bucuroși de oaspeți.


            Unul dintre locurile preferate de vacanță ale turiștilor din întreaga lume este Sousse, oraș fondat și el de către fenicieni cu mult înainte de sec. VI î.Hr, un oraș cu o istorie tumultuoasă care și-a pus amprenta atât pe modul de viață al locuitorilor săi cât și în religia și arhitectura acestui oraș, aflându-se pe rând sub dominația fenicienilor, cartaginezilor, romanilor,  vandalilor, bizantinilor și otomanilor. Ce face din Sousse un loc atât de celebru în rândul turiștilor? Trecutul istoric, atmosfera pitorească, plajele superbe cu nisip fin, viața de noapte deosebit de activă și posibilitatea de a practica sporturi nautice, golf, motociclism sau echitație.
            Capitala Tunisiei, orașul Tunis este diferit de tot ce te aștepți să găsești aici. Situat în nordul țării, orașul are propria lui medină la fel de gălăgioasă și de aglomerată ca mai toate medinele din Nordul Africii, fântâni arteziene ce rivalizează cu fântânile din Europa, restaurante de lux și muzee de o deosebită importanță. O vacanță petrecută pe litoralul tunisian nu îți va permite să vizitezi în detaliu frumoasa capitală, însă o vizită a orașului este absolut obligatorie.


                 Sidi Bou Said – un alt loc fermecător din la fel de fermecătoarea Tunisie, atrage prin peisajele sale mult mai frumoase decât orice fotografie ce te îmbie să vizitezi Tunisia. Casele perfect albe, cu ferestere și uși de un albastru atât de viu, te fac să crezi că localnicii nu își închid casele cu uși și ferestre, ci cu bucăți desprinse din cer… iar Mediterana… Mediterana întregește acest peisaj pictat parcă de un iscusit pictor peisagist. Tot ceea ce înseamnă viața satului tunisian găsești aici, în pitorescul Sidi Bou Said… liniște, pace, calm, oameni care își trăiesc viața într-un fel atât de firesc, terase liniștite la care te poți așeza și savura aroma unei cafele sau a unei băuturi răcoritoare sau poți gusta un pește proaspăt, tocmai pescuit din mare, preparat după rețete specifice, muezini ce îndeamnă prin chemarea lor la rugăciune, aerul sărat al mării…

 Apreciată pentru varietatea și aromele sale, bucătăria tunisiană include mâncăruri precum couscous, tajine, mâncăruri picante, pâine locală (khobz), măsline, ulei de măsline toate preparate cu o diversitate de condimente ce dau bucatelor mirosuri și gusturi specifice ce te îndeamnă să le guști.

Iată câteva dintre preparatele specific tunisiene :

BRIK: portofel făcut dintr-o bucată groasă și bine prăjită de plăcintă warkha umplută cu ou, pește, carne, fructe de mare sau brânză,  și care se servește stropit cu zeamă de lămâie.

CHORBA: supă de  pește cu tăiței sau carne condimentată

LEBLEBI: supă de linte uscată

HARISSA: pastă din ardei iute, usturoi, roșii (un preparat foarte iute)

BROCHETTE: frigărui din carne de miel

MERGEZ: cârnaț foarte condimentat din carne de oaie sau miel, prăjit pe grătar

CHAKCHOUKA: preparat din ou și legume, bine condimentat

TAJINE: preparat din ou, carne, legume și cascaval, uneori și cu spanac

COUS COUS: este obținut din grâu măcinat ; exista 50-60 de feluri de modalități de preparare, unul dintre ele fiind cous cous fiert pe aburi, amestecat cu sos de roșii condimentat, servit cu legume fierte și carne de miel, vită sau pește.

MECHOUIA: pastă obtinută din roșii, ardei, capere, ou și pește, toate măcinate și prăjite

Deserturile tunisiene sunt foarte dulci, pregatite cu miere, gem de curmale și migdale :

MAKROUD: prăjitură umplută cu gem de curmale

BACLAVA: desert cu miere și migdale

MESTUF: cous cous cu zahăr

FTAIR: un fel de gogoașă


                Tunisia este acea țară care mai are încă multe de arătat lumii întregi... așa că, o vacanță în Tunisia trebuie repetată din când în când... pentra a descoperi, pentru a rememora, pentru a nu uita...



 



 

Comentarii